Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Excursiedag priesterstudenten naar Antwerpen 

27-1-2014   
 
Een aantal keer per jaar verzamelen de priesterstudenten van het Aartsbisdom Utrecht zich op het Ariënsinstituut voor een gezamenlijke activiteit. Doordat zij op de Tiltenberg of Bovendonk studeren, is het soms moeilijk de onderlinge band te onderhouden. Op zaterdag 25 januari stond een excursie naar Antwerpen op het programma.


Na een gezamenlijke Eucharistieviering in de kapel van het Ariënsinstituut ging de groep richting Antwerpen. De studenten werden hartelijk ontvangen bij de gemeenschap van Sant’ Egidio. Deze gemeenschap ontstond in de Romeinse wijk Trastevere in 1968. Op initiatief van Andrea Riccardi kwam een groepje studenten samen om het evangelie te lezen. Daarin ontdekten ze de liefde van Jezus voor de armen. Daarop sloten ze vriendschap met arme families in de barakkenwijken van Rome. De beweging kent momenteel zo’n 50.000 leden en is actief in 70 landen van alle continenten. In Noord-Europa ontstond Sant’ Egidio in Antwerpse studentenkringen in de jaren 80 van de vorige eeuw. Op verschillende plaatsen in Nederland en België ontstonden de afgelopen jaren gemeenschappen en groepen in de spiritualiteit van Sant’ Egidio, zoals in Apeldoorn en Utrecht. De gemeenschap beleeft overal dezelfde opties: centraal staat het luisteren naar het Evangelie, dat vorm geeft aan het gemeenschappelijke broederlijke leven en de vriendschap met de armen.Eén van de vele vrijwilligers van de Antwerpse gemeenschap en pioniers van het eerste uur liet het huis van de gemeenschap zien. Twee ruimtes maakten grote indruk: de kapel en de grote eetzaal voor dak- en thuislozen. In de eerste wordt inspiratie gevonden, in de tweede krijgt het evangelie handen en voeten. De studenten waren diep onder de indruk van de hartelijkheid en eenvoud van de Sant’ Egidio en namen zich voor om nog eens terug te komen als vrijwilliger om een handje te helpen.Onze Lieve Vrouwekathedraal
Na de lunch werd de groep ontvangen in de Onze Lieve Vrouwekathedraal. Bruno Aerts, vicaris van het bisdom Antwerpen en docent op Bovendonk, was van harte bereid om een rondleiding te geven. Op boeiende wijze vertelde hij over de geschiedenis van de stad Antwerpen, het bisdom en de bouw van de kathedraal. Al in de tiende eeuw stond er een kleine kapel ter ere van Maria. Tussen 1350 en 1520 verrees hier de grootste gotische kerk van de Nederlanden, aanvankelijk met vijf beuken en later uitgebreid tot zeven. Bij de oprichting van het bisdom Antwerpen werd ze tot bisschopskerk verheven.De geschiedenis heeft deze kerk niet gespaard, maar ze is er telkens weer goed doorheen gekomen. Na de Franse Revolutie is de kerk weer in katholieke handen gekomen en sinds de heroprichting van het bisdom Antwerpen in 1962 vervult ze opnieuw de rol van bisschopskerk. Na een korte ontvangst en rondleiding op het bisschopshuis keerde de groep voldaan naar Utrecht terug.

 

Terug