Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Kardinaal Eijk ontmoet cursisten catechetenopleiding 

29-1-2015   
 
In september 2014 ging de catechetenopleiding van het Aartsbisdom Utrecht van start met in totaal 25 cursisten. De opleiding omvat drie jaren met maandelijks één cursusdag op het Ariënsinstituut in Utrecht. Iedere module wordt gegeven op een zaterdag van 10-16 uur, daarnaast wordt enige tijd voor literatuurstudie en opdrachten thuis verondersteld. Kardinaal Eijk maakte op 24 januari op het Ariënsinstituut kennis met de cursisten.


Kardinaal Eijk sprak zijn waardering uit voor de inzet van de cursisten, die na afronding van het programma als vrijwilligers het pastorale team kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van catechetische projecten. Ook celebreerde hij de Mis in de kapel van het Ariënsinstituut, samen met vicaris Cornelissen van Deventer – de docent die dag. In zijn preek stond de kardinaal uitgebreid stil bij Franciscus van Sales, wiens gedachtenis op 24 januari wordt gevierd. Franciscus van Sales streefde een ‘heilige gelijkmoedigheid’ na. Kardinaal Eijk: “Bij het doen van Gods wil gaat het om de gewone plichten en opgaven van elke dag, aldus deze heilige. De kans om grootse dingen te doen komt immers maar zelden voor.”
Een ander belangrijk punt in de spiritualiteit van deze heilige is de zachtmoedigheid als de ware geest van God, aldus kardinaal Eijk. Daardoor gaat de christen op Christus lijken. “En hij sprak uit ervaring, want Franciscus van Sales had als jonge man een zeer opvliegend karakter. Franciscus is een leraar van de Kerk en daarmee een leraar voor ons. Niet alleen door zijn leer, maar vooral ook door zijn leven.”
Na de Eucharistieviering en de ontmoeting met kardinaal Eijk bogen de cursisten zich de 24ste onder leiding van vicaris Cornelissen over het onderwerp van die dag: Christologie en Mariologie.

 

Terug