Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Priesterstudenten van Nederland ontmoeten elkaar in Schiedam 

28-2-2019   
 
Ons deel bijdragen aan de inspanning voor het Evangelie (2 Tim. 1,8), wetende dat dit niet de weg van de minste weerstand is maar dat God ons hier kracht voor geeft. Dit was de boodschap van mgr. Van Luyn S.D.B. voor de priesterstudenten van Nederland tijdens de Eucharistieviering aan het begin van de jaarlijkse OPN-dag (Ontmoetingsdag Priesterstudenten Nederland) op 23 februari. De bijeenkomst werd ditmaal gehouden in Schiedam; de organisatie was in handen van de priesterstudenten van Vronesteyn (bisdom Rotterdam). Een verslag van Erik Rozeman, priesterstudent van het Ariƫnsinstituut:


De dag stond in het teken van de heilige Liduina. Een heilige die ondanks tegenslag haar aandeel heeft geleverd in de verkondiging van het Evangelie. Dit bleek wel tijdens de rondleiding door Schiedam waarbij alle plaatsen werden aangedaan die met de heilige Liduina verbonden zijn. Daarbij kregen we het verhaal van Liduina te horen: zij brak op 15-jarige leeftijd haar rib door een val tijdens het schaatsen op de bevroren Maas. Als gevolg van complicaties raakte zij voor de rest van haar leven bedlegerig. Ondanks dit grote leed vond zij troost bij Christus en door haar leven gericht op Hem te leven en op deze wijze haar lijdensweg te dragen, werd zij zelf een bron van troost en hulp voor de zieken.

Vrijwel onmiddellijk na haar overlijden op 53-jarige leeftijd begon men haar als heilige te vereren en haar huis en graf te bezoeken. Dit graf bevindt zich in de Grote kerk te Schiedam en ons bezoek aan deze kerk was een van de indrukwekkendste onderdelen van de rondleiding. De relieken van de heilige Liduina worden tegenwoordig echter bewaard in de Liduinabasiliek van Schiedam: een voormalige dominicanenkerk die was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans. Daar hadden wij eerder op de dag de Eucharistie gevierd. Na de rondleiding en het avondgebed was er nog een prachtig moment van aanbidding van het Allerheiligste en hebben we de dag afgesloten met een heerlijk diner. Het was een waardevolle dag waarop de banden tussen de priesterstudenten van Nederland weer zijn versterkt.

 

Terug