Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Relieken geplaatst onder altaar Ariënsinstituut 

31-10-2014   
 
Daags voor Allerheiligen, op vrijdag 31 oktober, heeft kardinaal Eijk tijdens een feestelijke Eucharistieviering een reliekschrijntje geplaatst onder het altaar in de kapel van de priesteropleiding het Ariënsinstituut.


Het schrijntje, een kopie van een 14de eeuwse Franse reliekschrijn, is een cadeau van de bisdomstaf van het Aartsbisdom Utrecht. Het bevat onder meer relieken van Willibrord, Bonifatius, Augustinus, Thomas van Aquino, de martelaren van Gorcum en de pastoor van Ars. In de viering verwees kardinaal Eijk naar het gebruik in de vroege Kerk om de Eucharistie te vieren op het graf van de martelaren. Toen dat vanwege de groei van de Kerk niet langer mogelijk was, werden er relieken van martelaren en andere heiligen meegenomen om onder het altaar te plaatsen. Zo kon men toch – in overdrachtelijke zin – aan deze zinvolle traditie vasthouden.

Door de plaatsing van de relieken van deze heiligen onder het altaar heeft de bisdomstaf de priesteropleiding en de studenten willen toevertrouwen aan hun voorspraak. Tevens hoopt de bisdomstaf dat de studenten een voorbeeld nemen aan het leven van deze heiligen en de manier waarop zij Christus zijn nagevolgd.

 

Terug