Agenda   |  
Zoeken
 

Roepingenzondag 2018

Elk jaar op de vierde zondag van Pasen viert de Rooms-Katholieke Kerk Wereldroepingendag – in 2018 is dat op (21 en) 22 april. Op Roepingenzondag wordt wereldwijd in alle kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het godgewijde leven. Als motto is dit jaar voor Nederland gekozen: ‘Sluit je aan’ Patrick Kuipers is rector van de priesteropleiding het Ariënsinstituut en de Diocesane Roepingenraad. Hij zegt: “Ook het Aartsbisdom Utrecht heeft behoefte aan mensen die de liefdevolle blik van God in hun leven hebben ervaren en zich geroepen weten de Heer te volgen, het Evangelie te verkondigen, de sacramenten te vieren en om te zien naar de mens in nood. Het volk van God moet geleid worden door herders die geraakt zijn door Gods liefde en daarom hun leven willen geven aan de dienst van het Evangelie.”

De parochies van het Aartsbisdom Utrecht hebben dringend behoefte aan nieuwe priesters. Die komen er niet vanzelf. We zullen er de Heer om moeten vragen. Dat kan bijvoorbeeld door mee te bidden met de Diocesane Gebedskring, waarin inmiddels honderden mensen uit het Aartsbisdom bidden dat de Heer onze Kerk mag zegenen met nieuwe priesters. Leden van de gebedskring ontvangen meermalen per jaar een Nieuwsbrief en worden uitgenodigd voor de jaarlijkse ontmoetingsdag.

Gebeden om roepingen
Verschillende bisdommen brengen al vele jaren een brochure uit met gebeden om roepingen. Ook dit jaar reikt het Aartsbisdom de gelovigen een twaalftal gebeden aan. Deze zijn bijvoorbeeld te gebruiken bij de opening van een vergadering of bijeenkomst, als voorbede tijdens een viering,
als maandelijkse publicatie in het parochieblad maar ze kunnen ook thuis gebeden worden.

Boodschap paus
Paus Franciscus publiceerde bij gelegenheid van Roepingenzondag 2018 (de 55ste editie) een boodschap, daarin haakt de paus aan bij het thema voor de vergadering van de Bisschoppensynode die in oktober 2018 in Rome wordt gehouden, te weten: ‘Jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’. Klik hier om de tekst te lezen.

Materialen downloaden
Hieronder zijn de verschillende materialen voor Roepingenzondag 2018 te downloaden:

- Gebedenboekje ‘Twaalf gebeden om roepingen’
- Gebedsprentje
- Poster

Parochiebladartikelen:
- Roepingenzondag 2018: De oproep van de Heer horen, onderscheiden, beleven
- Roepingenzondag 2018: Sluit je aan!
- De diocesane Gebedskring om Roepingen

Liturgisch materiaal:
- Mededeling voor de vieringen op Roepingenzondag
- Gebed om Roepingen I
- Gebed om Roepingen II
- Gebed om Roepingen III
- Gebed om Roepingen IV
- Litanie om heilige priesters
- Misformulier om roepingen
- Preek Roepingenzondag
- Vesperlof om roepingen
- Voorbede Roepingenzondag

Gebedskring
- Inschrijfformulier

Achtergrondmateriaal
- Waarom priesters? - brief aartsbisschop Eijk over het priesterschap

Afbeeldingen
- Christusicoon
- Ultieme uitdaging
- Goede Herder
- Campagnebeeld Roepingenzondag 2018