Agenda   |  
Zoeken
 

Roepingenzondag 2019

Elk jaar op de vierde zondag van Pasen viert de Rooms-Katholieke Kerk Wereldroepingendag – in 2019 is dat op (11 en) 12 mei. Op Roepingenzondag wordt wereldwijd in alle kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het godgewijde leven. Als motto is dit jaar voor Nederland gekozen: ‘Bid tot de Herder’. Patrick Kuipers is rector van de priesteropleiding het Ariënsinstituut en de Diocesane Roepingenraad. Hij zegt: “Ook het Aartsbisdom Utrecht heeft behoefte aan mensen die de liefdevolle blik van God in hun leven hebben ervaren en zich geroepen weten de Heer te volgen, het Evangelie te verkondigen, de sacramenten te vieren en om te zien naar de mens in nood. Het volk van God moet geleid worden door herders die geraakt zijn door Gods liefde en daarom hun leven willen geven aan de dienst van het Evangelie.”

De parochies van het Aartsbisdom Utrecht hebben dringend behoefte aan nieuwe priesters. Die komen er niet vanzelf. We zullen er de Heer om moeten vragen. Dat kan bijvoorbeeld door mee te bidden met de Diocesane Gebedskring, waarin inmiddels honderden mensen uit het Aartsbisdom bidden dat de Heer onze Kerk mag zegenen met nieuwe priesters. Leden van de gebedskring ontvangen meermalen per jaar een Nieuwsbrief en worden uitgenodigd voor de jaarlijkse ontmoetingsdag.

Gebeden om roepingen
Verschillende bisdommen brengen al vele jaren een brochure uit met gebeden om roepingen. Ook dit jaar reikt het Aartsbisdom de gelovigen gebeden aan. In plaats van de gebruikelijke 12 gebeden om roepingen (voor elke maand één), is dit jaar gekozen voor zeven gebeden – elke dag van de week een nieuw gebed. Deze zijn bijvoorbeeld te gebruiken bij de opening van een vergadering of bijeenkomst, als voorbede tijdens een viering,
als maandelijkse publicatie in het parochieblad maar ze kunnen ook thuis gebeden worden.

Boodschap paus
Paus Franciscus publiceerde bij gelegenheid van Roepingenzondag 2019 (de 56ste editie) een boodschap. Hierin vertrekt de paus vanuit de Bisschoppensynode over jongeren (oktober 2018) en de Wereldjongerendagen in Panama (januari 2019). In het verlengde daarvan schrijft hij over roeping en deze twee aspecten: belofte en risico. Klik hier om de tekst te lezen.

Materialen downloaden
Hieronder zijn de verschillende materialen voor Roepingenzondag 2019 te downloaden:

- Boekje ‘Gebeden om roepingen’
- Gebedsprentje
- Poster

Parochiebladartikelen:
- ‘Bid tot de Herder’: Roepingenzondag 2019
- De diocesane Gebedskring om Roepingen

Liturgisch materiaal:
- Mededeling voor de vieringen op Roepingenzondag
- Gebed om Roepingen I
- Gebed om Roepingen II
- Gebed om Roepingen III
- Gebed om Roepingen IV
- Litanie om heilige priesters
- Misformulier om roepingen
- Preek Roepingenzondag
- Vesperlof om roepingen
- Voorbede Roepingenzondag

Gebedskring
- Inschrijfformulier

Achtergrondmateriaal
- Waarom priesters? - brief aartsbisschop Eijk over het priesterschap

Afbeeldingen
- Christusicoon
- Ultieme uitdaging
- Goede Herder
- Campagnebeeld Roepingenzondag 2019 (staand formaat)
- Poster Roepingenzondag 2019 (liggend formaat, ook te gebruiken als campagnebeeld)