De uitdagingen van het roepingenpastoraat in Europa
De afdeling Roepingenpastoraat van de Raad van Europese Bisschoppenconferenties organiseerde op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei haar jaarlijkse conferentie. Vanwege de coronacrisis en de reisbeperkingen werd de bijeenkomst digitaal gehouden. Dat zorgde er wel voor dat ruim 50 afgevaardigden uit 22 landen, van Rusland tot Ierland en van Noorwegen tot Malta, hieraan deel konden nemen. Vanuit Nederland was dat rector Patrick Kuipers van de priesteropleiding het Ariënsinstituut en voorzitter van het Interdiocesane Roepingenoverleg.
Tijdens de eerste dag van de videoconferentie werden er enkele inleidingen gehouden waarin de kern van de christelijke roeping vanuit verschillende invalshoeken werd belicht. Uiteindelijk werd dit vooral toegespitst op de bijzondere roeping tot het priesterschap en het religieuze leven. Kuipers: “De aansluitende gesprekken in deelgroepen waren erg verhelderend en maakten duidelijk dat er in vrijwel geheel Europa sprake is van een roepingencrisis.”
’s Avonds werd een gebedswake gehouden waarbij, naast lezing, gebed en muziek, ruimte werd gegeven aan getuigenissen van jonge mensen uit verschillende landen. “Wat vooral opviel is dat velen van hen door de beperkingen van de lockdown juist tot een dieper geloof waren gekomen en daardoor hun eigen roeping op het spoor kwamen,” aldus rector Kuipers.
De tweede dag bestond uit bijdragen van de deelnemende landen, waarin een overzicht werd gegeven van de uitdagingen en mogelijkheden van het afgelopen jaar. Ook hier waren de ervaringen veelal gelijk. De grootste uitdaging bestond in het bereiken en inspireren van jonge mensen in een tijd waarin veel kerken gesloten waren en het voor veel geloofsgemeenschappen niet mogelijk was samen te komen. Hoewel veel activiteiten moesten worden geannuleerd, bleek al snel dat de digitale wereld uitkomst bood. Met veel creativiteit werd gezocht naar mogelijkheden om liturgie te streamen en gebedsbijeenkomsten interactief te laten plaatsvinden. Korte filmpjes met getuigenissen van priesterstudenten en jonge religieuzen sloegen goed aan. En in tegenstelling tot wat algemeen werd gedacht, bleken ook verdiepingsbijeenkomsten, individuele retraites en zelfs geestelijke begeleiding heel goed mogelijk te zijn. Het grote voordeel van het online aanbod is dat mensen gemakkelijker deelnemen. De drempel is lager: ze hoeven er de deur niet voor uit en besparen zo reistijd.
Kuipers: “Uiteindelijk zijn er geen pasklare antwoorden op de uitdagingen waarmee wij geconfronteerd worden in het roepingenpastoraat van deze tijd. Het blijft echter belangrijk open te staan voor de mogelijkheden die de – altijd creatieve – Geest van God ons biedt. In dat vertrouwen werd de conferentie afgesloten en gaan de deelnemers met hernieuwd enthousiasme aan de slag om in de Kerk van Europa de bijzondere roeping blijvend onder de aandacht te brengen.”